Czym powinno się karmić jerzyki odchowywane w warunkach niewoli?
Warunki w których sztucznie odchowywane są dzikie
ptaki, rodzaj diety, jej ilość, jakość i częstotliwość podawania mają zasadniczy wpływ na ich
rozwój. Idealna byłaby oczywiście sytuacja, kiedy dieta odzwierciedlałaby pokarm,
którym żywią się jerzyki w naturze. Oczywiście nie jest to całkowicie możliwe, a
w przypadku jerzyków szczególnie trudne z uwagi na dużą różnorodność gatunkową
łapanych przez w powietrzu stawonogów. Po wielu latach poszukiwań odpowiedniego
składu diety w ręcznym odchowywaniu jerzyków stwierdzono, że najodpowiedniejszym są dostępne komercyjnie
owady, a w szczególności dieta zawierająca świerszcze. Stosowana dieta powinna być
uzupełniana suplementami, które omówiono poniżej. Lista obecnie polecanych
składników pokarmu dla jerzyków obejmuje: świerszcze
domowe, bananowe i kubańskie, larwy barciaka większego, larwy trutni, larwy
mącznika młynarka, drobne owady i pajęczaki złapane
w naturze.
Świerszcze
Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy uważa się, że
świerszcze spośród wszystkich dostępnych komercyjnie owadów w procesie
odchowywania jerzyków stanowią najlepiej przyjmowane i zbliżone do naturalnego
źródło pokarmu. Jerzyki karmione świerszczami są nie do odróżnienia od tych
naturalnie odżywiających się, a ich rozwój fizyczny w tym także upierzenie jest
bardzo dobry. W żywieniu jerzyków najczęściej stosowany jest gatunek świerszcza domowego (Acheta domestica), który jest owadem jasnym
kolorze o wielkości 13 do 25 mm.
Niektóre ośrodki rehabilitacji
dzikich zwierząt stosują z powodzeniem do karmienia jerzyków dostępne również w
Polsce świerszcze bananowe (Gryllodes
sigillatus). Jest to gatunek przeważnie koloru jasno słomkowego lub
kremowego, o wielkości 18-20 mm. Cechy charakterystyczne tego owada, to długie
czułki (nawet dwa razy dłuższe niż ciało) i skrócone skrzydła (samice są
bezskrzydłe). Posiada miękkie ciało i dobre parametry odżywcze, wyższą
zawartość białka i kaloryczność w porównaniu ze świerszczem domowym.
Innym gatunkiem, dostępnym w sprzedaży i nadającym się do karmienia
jerzyków jest świerszcz kubański inaczej świerszcz czerwonogłowy (Gryllus
assimilis). Często bywa mylony z gatunkiem świerszcza domowego jest jednak
od niego większy (25 – 30 mm) i posiada ciemniejsze skrzydła.
W sprzedaży dostępne są również świerszcze
śródziemnomorskie (Gryllus bimaculatus),
jednak nie jest on polecany ponieważ zaobserwowano, że jerzyki wykazują pewną
nietolerancję pokarmową (biegunka) na ten gatunek owada.
Świerszcze bezpośrednio po zakupie należy najpierw
umieścić w lodówce (temp. 4-8°C) na 8-12 godzin w celu uśpienia
(wychłodzenia), a następnie rozdzielić po
kilkanaście (zależnie od liczby karmionych ptaków) do plastikowych torebek i
umieścić w zamrażarce. Do skarmiania wyjmujemy odpowiednią liczbę osobników
segregując je pod kątem wielkości. Jeszcze zamrożone świerszcze łatwo pozbawiamy
szorstkich nóg, skrzydeł a także powłok na głowie. Następnie przelewamy ciepłą
przegotowana woda i osuszamy na sitku
.
Możliwe jest prowadzenie hodowli świerszczy, aczkolwiek
wymaga to specjalnego miejsca i sprzętu a ponadto świerszcze hałasują i
potrzebują dużej ilości pokarmu.
Larwy mącznika młynarka (Tenebrio
molitor)
Stanowią dziś najpopularniejszy
pokarm owadzi w środowisku terarystycznym jako dobre źródło białka, tłuszczów i
węglowodanów. Do niedawna sądzono,
że w przypadku odkarmiania jerzyków nie można ich stosować. Autorzy publikacji
z roku 2013, która ukazała się w Journal
of Zoo and Aquarium Research, udowodnili, że karmienie jerzyków larwami
mącznika po wcześniejszym oprószeniu ich preparatem wapniowym jest
porównywalnie skuteczne z dietą świerszczem domowym. Badacze uważają, że
podawanie larw mącznika to bardziej ekonomiczny sposób w dużych ośrodkach
rehabilitacji, przyjmujących np. ponad 500 jerzyków rocznie. Jednak z drugiej
strony wiadomo, że karmienie wyłącznie tymi owadami w dalszym ciągu u innych
wzbudza pewne kontrowersje i dlatego wymaga dalszych obserwacji. Podawanie larw
mącznika jerzykom powinno więc stanowić
dodatek do diety podstawowej, którą są wspomniane wcześniej świerszcze. Larwy
mącznika wykazują dużo odporność na niskie temperatury i przechowywane w
lodówce (temp 4-8°C) w dobrze wentylowanym pojemniku np. w szklanym słoiku
zabezpieczonym od góry gazą, żyją do 7 miesięcy. Nie wolno ich zamrażać. Mączniki
odżywiamy płatkami owsianymi, najlepiej kupionymi w sklepie ekologicznym, gdyż
wtedy mamy pewność, że są pozbawione środków chemicznych. W celu urozmaicenia
pożywienia, co jakiś czas można dodawać pokrojoną marchewkę, jabłko, gruszkę
lub ziemniak.
W trakcie przetrzymywania larw konieczne jest zachowanie
odpowiednich warunków higienicznych, okresowe sprzątanie odchodów i wyrzucanie
resztek warzyw lub owoców. Jerzyki karmimy mączniakami pozbawionymi głowy, gdyż
dzięki silnym żuwaczkom mogą niebezpiecznie utknąć w przewodzie pokarmowym
ptaka. Dobrze jest karmić np. młode ptaki miękkimi białymi larwami, świeżo po
wylince. Stosowaną metodą unieszkodliwienia larw jest zamoczenie ich porcji na
ok. 30-40 minut przed karmieniem w wodzie z dodatkiem suplementu wapniowego
(informacja o suplementach poniżej), które później odsączamy na sitku.
Larwy moli woskowych barciaka większego (Galleria melonella)
Larwy te o wielkości od 10 do 30 mm są
cennym uzupełnieniem diety w karmieniu jerzyków, gdyż zawierają wysoką
zawartość wapnia, fosforu oraz są miękkie i soczyste. Dodatkowo, ponieważ pozbawione
są chitynowej osłonki, idealnie nadają się do wstępnego skarmiania np. ptaków
słabych, z trudnościami w połykaniu, kiedy wymagają wzmocnienia energetycznego.
Jednak ponieważ zawierają stosunkowo dużo tłuszczów (stosunek do zawartości
białka 3:1), są polecane jedynie do uzupełnienia diety.
Można je przechowywać w lodówce lub w zamrażarce. Przed podaniem (świeżą porcje
do każdego karmienia) należy je przelać gorąca przegotowaną wodą (uwaga: nie
podawać jeszcze gorących) oraz delikatnie nakłuć skórę, gdyż wtedy są lepiej
przyswajane przez przewód pokarmowy jerzyka (obserwacje własne) .
Larwy trutni pszczoły miodnej (Apis
mellifera)
Dla posiadających dostęp do pasieki bardzo dobrym rozwiązaniem
jest stosowanie larw trutni jako cennego (ekologicznego, bez dodatku
pestycydów) dodatku do diety jerzyków. Ten wysokobiałkowy pokarm jest odpadem w
hodowli pszczół (można go wiec uzyskać za darmo). Przed zastosowanie należy całe
plastry z larwami trutnia podzielić na mniejsze kawałki i zamrozić. Z wcześniej
zamrożonych kawałków łatwo można wyciągnąć larwy z sześciokątnych komórek
plastra. Poddaje się je następnie procesowi blanszowani. Wkładamy je do wrzącej
wody na 2-3 min i przelewamy na sitku zimną
wodą. Osuszamy na papierowym ręczniku
kuchennym i ponownie zamrażamy w małych porcjach w plastikowych woreczkach.
Karmimy zawsze świeżymi, zaraz po rozmrożeniu w temperaturze pokojowej.
Mucha domowa (Musca domestica)
Może być
również dobrym dodatkiem do diety jerzyków. Muchy można uzyskać łapiąc je w
specjalnie zrobione pułapki (nie mogą to być tzw. lepy na muchy) np. z
przeciętej butelki plastikowej na dnie, której umieszczamy kawałek mięsa lub
ryby i pozostawiamy na zewnątrz w ciepłym i słonecznym miejscu. Pułapkę ze
złapanymi w ten sposób muchami wstawiamy na pewien czas do lodówki w celu
osłabienia ich aktywność i łatwego wyciagnięcia z pułapki. Muchy wkładamy do
małych woreczków po kilkadziesiąt sztuk i zamrażamy. Przed karmieniem muchy
wcześniej rozmrażamy w temperaturze pokojowej.
Można też wzbogacić dietę owadami
złapanymi w ogrodzie, lub w parku za pomocą np. czerpaka entomologicznego. Do
karmienia nadają się tylko drobne latające owady, małe motyle, muchy i
pajęczaki, zdecydowanie nie nadają się osy lub pszczoły oraz podobne im gatunki
posiadające żądło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz